Friday, July 3, 2020

Principale idei pentru amenajarea gradinii si alte informatii utile pentru design-ul spatiilor verzi

Procesul prin care se pun la punct detaliile pentru gradini si spatii verzi este cunoscut sub numele de design exterior. Principala diferenta dintre alte ramuri ale designului (vestimentar, interior etc) este ca rezultatele calitative pot fi atinse de profesionisti, cat si de oricine este suficient de pasionat. Pe langa cunostintele de horticultura, profesionistii care se ocupa cu design-ul spatiilor verzi sunt de multe ori si buni cunoscatori de peisagistica, avand de de obicei o privire generala asupra proiectului la care lucreaza.


In ultima vreme, multe domenii adiacente cu cel de amenajare gradina s-au extins atat ca pasiuni individual dar si ca servicii profesionale aferente gradinaritului si design-ului exterior. Aceasta experienta acumulata a dus la stabilirea unor principii care ar trebui puse in practica atat de profesionisti dar si de cei care vad in gradinarit un hobby.


Desigur, cel mai relevant element este cel al locatiei, el avand o influenta substantiala aupra produsului final. Majoritatea spatiilor verzi din lume au la origine un spatiu ales intentionat pe criteriul geografiei, cilmei, calitatii apei si bogatiei solului. In ceea ce priveste calitatea solului, profesionistii au convenit ca trebuie studiate meticulos speciile ce vor fi plantate, pentru a determina cel mai bun tratament (natural) de imbogatire a acestuia. Pentru o estetica reusita dar si mai relevant pentru a putea asigura reusita unui spatiu verde, trebuie optat pentru niste elemente despartitoare ale diferitelor specii de plante. Desi gardul viu este recunoscut ca o solutie optima, de cele mai multe ori produce o serie de dezavantaje pentru a convinge proprietarul sa aleaga alte materiale precum caramida, piatra cubica, ciment etc.


Desi lumina naturala nu poate fi sub influenta gradinarului, este un factor vital al succesului unui spatiu verde. Lumina solara determina fara indoiala tipul plantelor care pot fi folosite, influentand desigur si caracterul gradinii (de exemplu: o gradina de trandafiri n-ar rezista la umbra).


Cei mai subiectivi sunt insa factorii care au legatura cu talentul gradinarului. O persoana care detine informatii de horticultura cunoaste caracteristicile plantelor in diferite etape ale anului, astfel fiind posibila planificarea elementului cromatic chiar in cele mai mici detalii. In acelasi timp, adaugarea decoratiunilor de gradina poate pune in evidenta calitatile spatiului ales. De asemenea, se poate alege o tema "istorica", care sa includa aceleasi plante ca si celebrele gradini din istorie (japoneze, grecesti, italiene, chinezesti).


Pentru a garanta succesul si viata lunga a unei gradini sunt esentiale niste ore investite in studiul  principiilor descrise sau alegerea unei firme de amenajare gradina.